Ημερίδα "Οπτικοί διάλογοι με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης στα Μουσεία"

Imerida 22-1 articleTο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού "Μελίνα Μερκούρη" ημερίδα για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διοργάνωσε το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης δια της υπεύθυνης κ. Ξ. Βασιλειάδου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας του πιλοτικού προγράμματος με τίτλο "Οπτικοί διάλογοι με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης στα μουσεία". Τα μουσεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου. Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 110 εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, μουσειολόγοι και μουσειοπαιδαγωγοί.

Οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των παραπάνω μουσείων σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων συνεργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν διαθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συνεργασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και κάθε ομάδα επέλεξε ένα θέμα σχετικό με εκθέματα του δικού της Μουσείου.

Το θέμα που επέλεξε η εκπαιδευτική ομάδα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ήταν ο "Χρόνος" και ο τίτλος του προγράμματος που σχεδιάστηκε είναι "Αλλοτινά και Τωρινά Πρόσωπα του Χρόνου". Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν μόνοι τους μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο με θέμα το "Χρόνο". Έτσι, έγιναν δύο "εργαστήρια" υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος (22-23 Ιανουαρίου 2014), όπου συμμετείχαν συνολικά 50 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχο είχαν να "μπουν" οι καθηγητές στη θέση των μαθητών και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα προκειμένου στο μέλλον να μπορούν να το υλοποιούν μόνοι τους με την τάξη τους στο Μουσείο.

Δείτε στιγμιότυπα από τα "εργαστήρια" υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος "Αλλοτινά και Τωρινά Πρόσωπα του Χρόνου"

Με τους Ρομά στο Μουσείο

Roma 9-3 articleΟ Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου συμμετείχε στη συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ δράση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο "Με τους Ρομά στο Μουσείο". Για την υλοποίηση της δράσης, συνεργάστηκε με το Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δύο συναντήσεις. Στην πρώτη, στις 13 Ιανουαρίου 2014, ορίστηκε το πλαίσιο και τέθηκαν οι στόχοι της συνεργασίας. Κατόπιν συζητήσεων με την Πρόεδρο και τη Γραμματέα του Συλλόγου (Γιαννούλα Μάγγα και Κατερίνα Μπεμπέ αντίστοιχα), αποφασίστηκε να επισκεφτούν το Μουσείο και να κάνουν μια περιήγηση με θέμα "Η γυναίκα στο Βυζάντιο".

Στη δεύτερη συνάντηση, την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, επισκέφτηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μια ομάδα 13 νεαρών γυναικών Ρομά από τον παραπάνω Σύλλογο. Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν τη θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο μέσα από τα εκθέματα του μουσείου. Αρχικά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου έγινε μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των γυναικών Ρομά και των εκπροσώπων του Μουσείου. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση σχετικά με το Βυζάντιο, τα χρονικά και τα γεωγραφικά όριά του, με τη βοήθεια ενός χάρτη της βυζαντινής αυτοκρατορίας, και μια αναφορά στην πρώτη παρουσία των Ρομά στο Βυζάντιο. Ακολούθησε περιήγηση στην αίθουσα του Μουσείου "Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία" με θέμα: "Η γυναίκα στο Βυζάντιο". Η περιήγηση περιορίστηκε μόνο σ' αυτήν την αίθουσα, καθώς εδώ εκτίθεται η καθημερινή ζωή στην Παλαιοχριστιανική εποχή με αντικείμενα που δείχνουν την παρουσία της γυναίκας, αλλά και την απουσία της από αντρικές ασχολίες, οι οποίες δηλώνονται με αντικείμενα που σχετίζονται αποκλειστικά με τους άντρες.

Οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν στη δραστηριότητα αυτή είχαν επισκεφτεί και παλιότερα το Μουσείο, κάποιες από αυτές με το σχολείο τους. Ωστόσο ανέφεραν ότι ευχαριστήθηκαν τη συγκεκριμένη επίσκεψη και έκαναν διάφορες ερωτήσεις που φανέρωναν το ενδιαφέρον τους για τη θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο. Αναπόφευκτα έγιναν συσχετισμοί και με τη θέση της γυναίκας στις δικές μας σύγχρονες κοινωνίες. Στο τέλος δήλωσαν πως θα ήθελαν να έρθουν ξανά για να περιηγηθούν και στο υπόλοιπο Μουσείο.

Σχόλια των γυναικών: "Ήταν ενδιαφέροντα όσα είδαμε", "Με εντυπωσίασαν τα κουτάλια", Δεν μας φτάνει αυτό που είδαμε. Θέλουμε να έρθουμε και άλλη φορά", "Έχουμε κοινά στοιχεία και παρόμοια αντικείμενα με το Βυζάντιο", "Η ζωή μας σήμερα βασίζεται στα αρχαία χρόνια", "Η γυναίκα από παλιά ήταν μέσα στην κουζίνα".

Η δράση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση ενός καταλόγου, όπου θα παρουσιάζονται τα αποτέλεσμα των συνεργασιών και θα γίνει μια συνολική αποτίμηση της δράσης.

Δείτε στιγμιότυπα από τη δράση "Με τους Ρομά στο Μουσείο"

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014

2014 Prasines Politistikes afΟι κήποι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού αποκαλύπτουν τα μυστικά τους από τη Δευτέρα 28 Απριλίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου 2014. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί ένα κτίριο βραβευμένο, κηρυγμένο διατηρητέο, το οποίο διακρίνει η ισορροπημένη σχέση με τους εξωτερικούς του χώρους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους κήπους του, εκτός αλλά και εντός, με μια σειρά δράσεων που εντάσσονται στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά πάνω από 200 άτομα.

Δείτε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις

Ημερομηνίες

28 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014

Κοινό

Ενήλικες

Χώρος

Μόνιμη έκθεση Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Υπαίθριοι χώροι Μ.Β.Π.
Αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη Μ.Β.Π.

Είσοδος

Ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις δράσεις

Γενικός συντονισμός

Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, δρ αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΜΒΠ

Διοργάνωση

Αναστάσιος Αντωνάρας, δρ αρχαιολόγος – μουσειολόγος
Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος

Υποστήριξη

Ευθυμία Παπασωτηρίου, αρχιτέκτων μηχανικός
Άννα Σταματάκη, τελειόφοιτη Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου

Επικοινωνία -
Δημόσιες σχέσεις

Ευαγγελία Αγγέλκου, δρ αρχαιολόγος

Θεματικές
Ξεναγήσεις

Αναστάσιος Αντωνάρας, δρ αρχαιολόγος – μουσειολόγος

Χορηγία αρωματικών - καλλωπιστικών φυτών

Δήμος Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Τρίτη 29 Απριλίου 2014, 12:00
Κυριακή 4 Μαΐου 2014, 12:00
Ενήλικες
ppd ksenagisi entosΗ περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Α. Αντωνάρα, αρχαιολόγο – μουσειολόγο του Μ.Β.Π. και είχε ως θεματικό άξονα τον φυτικό κόσμο. Οι επισκέπτες προσέγγισαν τη μορφή και το συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Bυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης.
Την Κυριακή 4/5 η θεματική ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τη διανομή καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών σε όλους τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.


Σάββατο 3 Μαΐου 2014, 11:30
Ενήλικες
ppd ksenagisi ektosΗ περιήγηση στους κήπους του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χ. Ροΐδη, αρχιτέκτονα τοπίου, ο οποίος στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων του Μουσείου τη δεκαετία του '90 είχε συνεργαστεί με την τότε διευθύντρια, Ε. Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου, και τον αρχιτέκτονα, Κ. Κρόκο. Η ξενάγηση είχε ως θέμα τις βασικές αρχές βάσει των οποίων έγινε ο σχεδιασμός των κήπων καθώς και τα κριτήρια επιλογής των δέντρων και των θάμνων που προτάθηκε να φυτευτούν σε αυτούς.
Η δράση ολοκληρώθηκε με τη διανομή καλλωπιστικών φυτών σε όλους τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, 18:30
Ενήλικες
ppd dialeksiΗ ισορροπημένη σχέση του Μουσείου με τους εξωτερικούς του χώρους λειτούργησε ευρύτερα ως αφορμή για τη διάλεξη του κ. Θ. Ζάγκα, καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., με θέμα «Η διαχείριση του αστικού πρασίνου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη του Μ.Β.Π.

Περισσότερα Άρθρα...