Εξιχνιάζοντας μυστήρια στη Θεσσαλονίκη της Εικονομαχίας

EHPK_2011_dramatopoiisi_thΕργαστήριο δραματοποίησης βασισμένο στο μυθιστόρημα του Π. Αγαπητού «Ο Χάλκινος Οφθαλμός». Θεσσαλονίκη, 833 μ. Χ., κρίσιμη περίοδος εικονομαχίας. Ο εικονομάχος αυτοκράτορας Θεόφιλος στέλνει τον πρωτοσπαθάριο Λέοντα στη Θεσσαλονίκη για να διερευνήσει τις διαθέσεις των εικονολατρών κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Εκεί γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του πρωτονοτάριου Μανουήλ Φιλομάτιου. Μέσα από παιχνίδια ρόλων και θεατρικές τεχνικές και με βοηθούς του τους νεαρούς συμμετέχοντες του εργαστηρίου, ο Λέων θα προσπαθήσει να οδηγηθεί στη λύση του μυστηρίου.

ΣΕΑ 2014

mbp apothikes karavi2Από τις 18 ως τις 26 Οκτωβρίου 2014 το Μουσείο συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Μουσείο με τον τίτλο "Τι συμβαίνει στο Μουσείο;" θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του στο κοινό την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείο με τίτλο "Από την ανασκαφή στο Μουσείο", στα εργαστήρια συντήρησης οι συντηρητές χαρτιού, εικόνας, κεραμικής και μαρμάρου θα μιλήσουν για τη δουλειά τους και θα ανοίξουν οι αποθήκες του Μουσείου όπου εκτίθεται ομοίωμα καραβιού φορτωμένου με αμφορείς.

Η 21η Οκτωβρίου έχει οριστεί από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ως ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.


Ημερομηνίες 18-26 Οκτωβρίου 2014
Κοινό Ενήλικες
Σχολικές ομάδες
Χώρος Μόνιμη έκθεση Μουσείου
Εργαστήρια συντήρησης (χαρτιού, εικόνων, κεραμικής, μαρμάρου)
Αποθήκη Μουσείου
Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Είσοδος Ελεύθερη
Έντυπα Αφίσα
Γενικός συντονισμός δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΜΒΠ
Διοργάνωση Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Ξενάγηση στο Μουσείο δρ Αναστάσιος Αντωνάρας, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Ξενάγηση στα εργαστήρια συντήρησης και στην αποθήκη του Μουσείου

Ανέτα Τσούκα, συντηρήτρια χαρτιού
Δήμητρα Λαζίδου, συντηρήτρια εικόνων
Μάγδα Μουρατίδου, συντηρήτρια κεραμικής
Λάζαρος Αποκατανίδης, συντηρητής μαρμάρου και πέτρας

δρ Ρένα Βεροπουλίδου, αρχαιολόγος
Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Δείτε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις

Τεχνότοπος: Εκθεσιακό φεστιβάλ για τις τέχνες και το παιδί

POSTER TEXNOTOPOSΤο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετείχε στον Τεχνότοπο - το εκθεσιακό φεστιβάλ για τις τέχνες και το παιδί, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης τo Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014. Το φεστιβάλ λειτούργησε ως πεδίο συνάντησης του κοινού με περισσότερες από 45 καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας μια συνολική εικόνα των πολιτιστικών δράσεων για παιδιά που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην πόλη αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να λάβουν μέρος σε πολλές από αυτές.

Στο πλαίσιο συμμετοχής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται αλλά και γενικότερα για την επιτυχημένη πορεία δεκαπέντε και πλέον ετών του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου. Παράλληλα, στον χώρο των εκδηλώσεων υπήρχε σχετικό πληροφοριακό, έντυπο και ψηφιακό φωτογραφικό υλικό. Τέλος, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε εργαστήριο παραδοσιακής βιβλιοδεσίας, στο οποίο συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον παιδιά 10-12 ετών και ενήλικες.

Περισσότερα Άρθρα...