Απολογισμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013

news DHM 2013Περισσότεροι από 2000 επισκέπτες πέρασαν τις πόρτες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, από τις 17 ως τις 19 Μαΐου.

Το Μουσείο συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 που είχε το γενικό τίτλο Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή.

«Ελάτε να πλέξουμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση». Στο κάλεσμα αυτό του Γιώργου Τσακίρη, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. ανταποκρίθηκαν 121 εικαστικοί καλλιτέχνες, 9 μουσικοί, και μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, παιδιά με τους γονείς τους, φοιτητές και ενήλικες επιδόθηκαν στο χώρο υποδοχής του Μουσείου σε μια γιορτή πλεξίματος και μουσικής που κράτησε ως αργά το βράδυ.

Παράλληλα, από την Παρασκευή 17 ως και την Κυριακή 19 Μαΐου, 20 κεραμίστες του Συλλόγου Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος εξέθεταν τα έργα τους και κατασκεύαζαν αντικείμενα από πηλό μαζί με μαθητές, οικογένειες και ενήλικες επισκέπτες στα υπαίθρια εργαστήρια κεραμικής του Μουσείου. Εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη κατασκευής πιθαριού με την παραδοσιακή μέθοδο από τον κεραμίστα Γιάννη Σταγκίδη.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων διοργανώθηκαν βραδινές ξεναγήσεις για το κοινό από τις 20.00 ως τις 22.00.

Η βραδιά στις 18 Μαΐου έκλεισε με συναυλία soul blues & vintage grooves με το συγκρότημα Piece of Joy στο αίθριο του Μουσείου.

Η έκθεση «Ελάτε να πλέξουμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση» είναι διαδραστική.

Πραγματοποιούνται επιδείξεις πλεξίματος από καλλιτέχνες σε σχολεία και ελεύθερους επισκέπτες: Τρίτη έως και Πέμπτη, 10.00 και 11.00, Κυριακή 12.00 και 13.00. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2013