Τελευταία νέα

Εκπαιδευτικά προγράμματα 2020-2021

4/6/2021

Παιχνίδι μνήμης και παρατήρησης για μικρούς και μεγάλους, μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου http://mbp.gr/el/news. Παίζουμε όλοι μαζί το παιχνίδι στο σπίτι, στο σχολείο, στο μουσείο. Μια νέα πρόταση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για να περνάμε ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερό μας χρόνο.
Διαβάστε τις οδηγίες, τυπώστε τις σελίδες και.... καλή σας διασκέδαση!

2/4/2021

Αυτό το Σαββατοκύριακο παίζουμε όλοι μαζί παιχνίδια στο σπίτι μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου http://mbp.gr/el/news: το γνωστό μας «memory game» και το «μάντεψε ποιο», με αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Εξοικειωνόμαστε με τα αντικείμενα και την ονομασία τους, τα παρατηρούμε και τα αναγνωρίζουμε εύκολα στην επόμενη επίσκεψή μας στο Μουσείο.

Διαβάστε τις οδηγίες, τυπώστε το παιχνίδι και... καλή σας διασκέδαση!

19/3/2021

Συνεχίζουμε τις ψηφιακές εκπαιδευτικές μας δράσεις παρουσιάζοντας μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου http://mbp.gr/el/news  την ψηφιακή δράση "Λαλούντα σύμβολα, διάσημα αξιωματούχων και το αγαπημένο μας αντικείμενο". 

Σήμερα, που όλοι αγωνιζόμαστε να ξεχωρίσουμε μέσα στον ψηφιακό κόσμο της εικόνας που μας περιβάλλει και συνεχώς αλλάζει, σας καλούμε να θυμηθούμε τις αρχαίες πρακτικές της ταύτισης των προσώπων με την παράθεση των λαλούντων συμβόλων τους, που τόνιζαν τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, ή των συμβόλων (διασήμων) της εξουσίας  τους.

Με αφορμή την εικόνα της αγίας Αικατερίνης από τη συλλογή του Μουσείου που εικονίζεται με αντικείμενα-σύμβολα του μαρτυρίου αλλά και της υψηλής της μόρφωσης σας καλούμε να σκεφτείτε, να γράψετε και να μας στείλετε φωτογραφίες ή σχέδια των αντικειμένων που θα αποτελούσαν τα σύμβολα της ζωής σας ή της προσωπικότητάς σας! Εναλλακτικά, μπορείτε να μας στείλετε selfies φωτογραφίες με τα σύμβολα αυτά!

Περιμένουμε τις ιδέες σας!

5/3/2021

Συνεχίζουμε τις ψηφιακές εκπαιδευτικές μας δράσεις παρουσιάζοντας μέσω της ιστοσελίδας του http://mbp.gr/el/news  όψεις της ενδυμασίας βασιλιάδων, στρατιωτών και χωρικών του Βυζαντίου μέσα από εκθέματα της μόνιμης έκθεσή μας. Το σχετικό ψυχαγωγικό βίντεο απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτογραφίες εκθεμάτων του Μουσείου και σύντομα κείμενα.

Καλή διασκέδαση!

26/2/2021  

Συνεχίζουμε τις ψηφιακές εκπαιδευτικές μας δράσεις μέσω της ιστοσελίδας του http://mbp.gr/el/news με μία πρόσκληση  στο τραπέζι των Βυζαντινών.Καλούμε τα παιδιά να βρούνε ομοιότητες και διαφορές της διατροφής μας από των Βυζαντινών.και ολοκληρώνουμε με μία εύκολη συνταγή, του πολύ αγαπητού στους Βυζαντινούς και σε εμάς  σφουγγάτου, της ομελέτας.

Καλή διασκέδαση!

19/2/2021

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, συνεχίζοντας τις ψηφιακές του δράσεις δημιούργησε και παρέχει μέσω της ιστοσελίδας του http://mbp.gr/el/news την δράση «Παίζουμε με τα αγγεία του Μουσείου;» Οι οικογένειες και τα παιδιά μαθαίνουν τα σχήματα, τα ονόματα και τις χρήσεις βυζαντινών κεραμικών αγγείων, τα συνδυάζουν με τα σημερινά αντίστοιχά τους στα σπίτια μας και μας στέλνουν τις φωτογραφίες τους. Ακόμη, έρχονται σε επαφή με την έννοια των ανατρεπτικών στίχων των  λιμερικίων και καλούνται να δημιουργήσουν τους δικούς τους και να τους μοιραστούν μαζί μας.​

30/10/2020

Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο είναι κλειστό για το κοινό, λόγω των μέτρων προστασίας για τον COVID-19.
Θα σας ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο.  

Εκπαιδευτικά Προγράμματα - Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Ο τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από το 1998. Με στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας του Μουσείου με το κοινό και την ενίσχυση του μορφωτικού του ρόλου σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις, για να υποστηρίξει διαφορετικές ομάδες κοινού. Παράλληλα, διοργανώνει εκδηλώσεις με αφορμή εορτασμούς, όπως η "Διεθνής Ημέρα Μουσείων" και οι "Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς".

Για την κάθε ομάδα κοινού προτείνονται διαφορετικές δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια ρόλων (RPG).

Επιπρόσθετα, σχεδιάζει και παρέχει έντυπο υλικό, όπως βιβλία για τον εκπαιδευτικό και φυλλάδια για ελεύθερη επίσκεψη.

Ανοιχτές Ημέρες 2003

manuscriptΟι "Ανοιχτές Ημέρες" διοργανώνονται κάθε χρόνο σε βυζαντινά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει δραστηριότητες με θέμα το βυζαντινό χειρόγραφο.

 

 

Ημερομηνίες

18 -19 Οκτωβρίου 2003

Κοινό

Ενήλικες, Οικογένειες με παιδιά, Παιδιά 10-13 ετών

Χώρος

Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων 
Αίθουσα 1 Μουσείου "Ο παλαιοχριστιανικός ναός"

Είσοδος

Ελεύθερη

Έντυπα

Ενημερωτικό έντυπο

Διοργάνωση

Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος – μουσειολόγος
Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος – μουσειολόγος
Ρένα Βεροπουλίδου, αρχαιολόγος

Διοργάνωση εργαστηρίου βιβλιοδεσίας

Γιώργος Μπουδαλής, συντηρητής χαρτιού
Ερωφίλη Κοκόζογλου, συντηρήτρια χαρτιού
Ηλέκτρα Καραγιαννίδου, συντηρήτρια χαρτιού

Διοργάνωση θεατρικού εργαστηρίου

Άβρα Αυδή, φιλόλογος – εκπαιδευτικός Δράματος / Θεάτρου
Μελίνα Χατζηγεωργίου, δασκάλα – εκπαιδευτικός Δράματος / Θεάτρου
Εμψύχωση: φοιτήτριες του τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.

Χρηματοδότηση

Ίδρυμα Λεβέντη

Δελτία Τύπου

ΔΤ_Ανοιχτές_Ημέρες_2003.pdf

Δραστηριότητες:

 Photo_01Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003, 10:00-12:00 - Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003, 12:00-14:00

Στο εργαστήριο βιβλιοδεσίας μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τον κόσμο των βυζαντινών χειρογράφων και θα συνεργαστούν για να δέσουν ένα σημειωματάριο, χρησιμοποιώντας τον τρόπο βιβλιογραφίας των βυζαντινών.

Photo_02Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003, 09:45-13:00 - Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003, 10:45-14:00

Θεατρικό εργαστήρι με τη μέθοδο του εκπαιδευτικού δράματος μέσα από το οποίο τα παιδιά ζουν τις περιπέτειες ενός πολύτιμου βυζαντινού χειρογράφου.

Φωτογραφίες

Βραδιά Ερευνητών 2007, Ένα πανευρωπαϊκό γεγονός

 

Entypa_05dΣτόχος της «Βραδιάς Ερευνητών» είναι να γνωρίσει ο ευρωπαίος πολίτης τους ερευνητές όλων των ειδικοτήτων και να κατανοήσει πόσο ενδιαφέρουσα, συναρπαστική και πρωτότυπη είναι η επιστημονική έρευνα. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ανέλαβε τη διοργάνωση της "Βραδιάς Ερευνητών" με θέμα "Τέχνες, τεχνικές και επαγγέλματα του παρελθόντος μέσα από τα μάτια των ερευνητών".

 

Ταυτότητα εκδηλώσεων

Ημερομηνίες 26 - 28 Σεπτεμβρίου 2014
Κοινό Ενήλικες
Σχολικές ομάδες
Χώρος Μόνιμη έκθεση του μουσείου
Είσοδος Ελεύθερη για τις σχολικές ομάδες την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και για όλους τους επισκέπτες το Σάββατο 27 και την Κυριακή 89 Σεπτεμβρίου 2014

Έντυπα Φυλλάδιο θεματικής ξενάγησης
Συντονισμός εκδηλώσεων

Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Ρένα Βεροπουλίδου, δρ αρχαιολογίας
Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, αρχαιολόγος

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα & υλοποίηση
Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου
Ρένα Βεροπουλίδου, δρ αρχαιολογίας
Θεματικό φυλλάδιο & ξεναγήσεις
Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, αρχαιολόγος
Χορηγός Σωματείο Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα: Ταυτότητα εκδηλώσεων

 

Εκδηλώσεις

Διάλεξη

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007, ώρα 19:30

Διάλεξη της Δρ. Αναστασίας Τούρτα, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, με τίτλος "Παρουσιάζοντας το Βυζάντιο: από τις ιδέες στις μουσειακές πράξεις".


Διαβάστε περισσότερα: Διάλεξη

Εργαστήριο Κεραμικής

Photo_08Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007, ώρα 11:00-13:00 και 17:00-19:00

Δημιουργικό εργαστήριο κεραμικής για νέους. Πληροφορίες για την κεραμική στα βυζαντινά χρόνια μπορείτε να βρείτε στο σχετικό φυλλάδιο.

Διαβάστε περισσότερα: Εργαστήριο Κεραμικής

Εργαστήριο Κεραμικής

Photo_08Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007, ώρα 11:00-13:00 και 17:00-19:00

Δημιουργικό εργαστήριο κεραμικής για νέους. Πληροφορίες για την κεραμική στα βυζαντινά χρόνια μπορείτε να βρείτε στο σχετικό φυλλάδιο.

Διαβάστε περισσότερα: Εργαστήριο ΚεραμικήςErektionsstörungen von Zeit zu Zeit sind nicht unbedingt ein Grund zur Besorgnis. Wenn jedoch die erektile Dysfunktion ein fortlaufendes Problem ist, kann es Stress verursachen, Ihr Selbstvertrauen beeinflussen und zu Beziehungsproblemen beitragen. Probleme, eine Erektion zu bekommen oder zu behalten, können auch ein Zeichen für einen zugrunde liegenden Gesundheitszustand sein, der behandelt werden muss und ein Risikofaktor für Herzerkrankungen auf der Straße ist. Basic-Intro von unserem Apotheken-Sponsor: Erektil dysfunktion beandling med cialis online Deutschland und apotek .Good price ist eine großartige Wahl für unsere Besucher, wo man in Deutschland ohne Rezept Medikamente bestellen kann, mit schneller Lieferung in den Händen. All diese Sorgen können dazu führen, dass Sie Angst haben und Intimität vermeiden, was zu einem Teufelskreis führen kann, der Ihr Sexualleben - und Ihre Beziehung - stark belastet.